Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 film, amit feltétlenül látnod kell, mielőtt meghalsz

2008.09.14
A bálnalovas

Gyönyörű film, csodálatos képi világ, szerethető főszereplővel (akinek a nagymamájával és a nagybátyjával még külön szimpatizálok :-)). A tetőpont/csúcsjelenet tökéletes, és előtte is bőven akad ezért vagy azért megjegyzendő, emlékezetes jelenet. Plusz két szó: maori kultúra.

 Whale Rider

Amélie csodálatos élete

Ez egy mese. Vagy legalább meseszerű. Bájos történet, ahol az elbűvölő Amélie forgatja a világot. Legalábbis majdnem mindenhol ott van a két piciny praclija. Mulatságos, szórakoztató, szép és ötletgazdag (talán ezt szeretem benne a legjobban). Imádom a szereplőit, imádom a hangulatát, az egészet, ahogy úgy egyben van. Az egyetlen, amit nem kedvelek belőle igazán, az a zöldséges bűnhődése. Igen, tudom, hogy megérdemli. Talán én is megtenném vele (ha lenne hozzá merszem.) És mégis. Valahogy az nem jön be annyira. Ettől eltekintve azonban a film örök kedvenc. Plusz két szó: világjáró kertitörpe.

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain

Forrest Gump

Épp most jutott az eszembe, hogy talán nincs értelme mind a 10 filmnél leírni, mennyire egyedi, utánozhatatlan és megragadó. Nem akarok túlzottan belelendülni az ecsetelésbe, hogy melyik a kedvenc jelenetem, melyik szereplőt imádom a legjobban, sőt, kivételesen még a poénokat és a végkifejleteket sem akarom leírni. Szóvalszóval… Forrest Gumpról legjobban Forrest Gump tud beszélni. „Life is like a box of chocolates.” Ezzel maximálisan egyetértek. Jól mondta Mrs Gump, nagyon jól. Az örök kedvenc persze az, hogy „van úgy, hogy az embernek nincs elég köve”. El is ment Forrest és a földdel egyenlővé tette Jenny apjának a házát. Ha nincs kő, van helyette más. Hah. Egyébként meg „az a hülye, aki mondja.” Plusz két szó: Forrest Gump.

Forrest Gump

Gyalog galopp

Gyilkos nyúl. Kacsa. Afrikai és európai fecske. Tehén. Függöny. Rekettyés. Hering. ÁÁÁÁÁ… Sajnos, meghaltam vésés közben. Plusz két szó: Monty Phyton.

Monty Phyton and the Holy Grail – She is a witch!

Hatodik érzék

They are everywhere. Szóval figyelj oda, ha hirtelen lehűl a levegő annyira, hogy látszik a lélegzet is. Plusz két szó: végső csavar.

The Sixth Sense

Holt Költők Társasága

Carpe diem. (Ez a plusz két szó is lehetne, ha ezen kívül kellene még mást is mondani.)

Dead Poets Society

Hósüti

Az egyik legszebb film a világon. Az ötlet – zseniális. A zenéje remekül lett összeválogatva (mellesleg az egyik szereplő, a Vivienne-t játszó Emily Hampshire ízlését dicséri). Hello Sunshine, mint temetési zene… Én is ezt szeretném majd, jó? Rengeteg emlékezetes mondat jellemzi. Tudom, mit szeretne Vivienne! Élni. (Nem idézőjelezem, mert nem pontos idézet.) Maggie nekem igazából felesleges lenne a filmbe, ha nem volna a végjelenet. Nem lövöm le a poént, hogy miért kell oda. Mindegy, a végén van egy jelenet, ami értelmet ad az egész szereplésének. „Put your arms around me and squeeze me really hard, but don’t touch me with your hands!” Egyébként pedig nem tudhatod, hogy mit érzek, mert általában én magam sem tudom, hogy mit érzek. Plusz egy szó (de az mindent elmond): dazlious.

Snow Cake

Igazából szerelem

London karácsonykor. És rengeteg emberről szól. És (mily’ meglepő) a szerelemről mesél. Billy Nighy, mint kiégett rocksztár, telitalálat. Keira Knightley-t nem igazán kedvelem, de itt igazán szép a mellékszál, amit képvisel. Különös tekintettel Mark arcára az esküvői videó visszanézése közben. A táblái pedig… Naigen. A Jamie/Aurelia páros talán az egyik legédesebb, de ehhez felirattal kell nézni a filmet. A Sarah/Karl pedig az egyik legszomorúbb. Plusz két szó: Heathrow Airport.

Love Actually

Magyar Vándor

Jóféle magyar film. Akárhányszor megnézhető, a poénokon mindig lehet ugyanúgy röhögni. A zenéje szintén elnyűhetetlen. (Úgy látszik, számít egy filmnél a zene.) A YouTube-on pedig nem található róla egyetlen tisztességes videó sem. Előzetesről ne is álmodjunk. Van viszont hivatalos oldala, azt ajánlom megtekintésre. Plusz két szó: érkezés Budapestre.

http://www.magyarvandor.hu/

Monsieur Ibrahim és a Korán virágai
Romain Gary: Előttem az élet
Ezt még hozzátenném, mert ugyan nem ebből a könyvből készült a film, nem ezt dolgozták fel, de ennek a hangulatát idézi. Nagyon el van találva. És ezt már megint nem lehet magyarázni, ezt látni kell. Plusz két szó: Rue Bleu.
Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

http://www.blackrose.b13.hu

(-T.S-, 2008.09.15 19:39)

A magyar vándort nagyonnagyonnagyonnagyon szereteeeeem*.*!