Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Conamara

2008.10.27

"Charlie Kaufman úgy ír, ahogy él… nagy nehézségekkel. Ikertestvére, Donald úgy él, ahogy ír… esztelen féktelenséggel."
Nagyon sokáig azt hittem, hogy itt az ír, mint nemzetiség szerepel. Pedig ige. Ami egyébként valószínűleg rajtam kívül mindenki másnak teljesen világos, lévén egy író ikerpárról van szó. A filmet amúgy (Adaptáció) nem láttam, csak ezt a bemutató szöveget olvastam, többször, nagyon sokára fogtam fel. Lehet, hogy egyszer megnézem, egyelőre nem érzem égetően sürgősnek.
Mindegy, most az írek jobban érdekelnek. G.B.Shaw (aki George Bernhard) is ír volt, és megírta a Pygmaliont, amiből lett a My Fair Lady musical, és egyszer mindkettőt meg kéne néznem, plusz el is olvashatnám akár, na, ez előbb is eszembe juthatott volna, nem sokkal, csak pár órával korábban, mondjuk, úgy tizenegy körül... William Butler Yeats június 13-án született, Dublinban, és kíváncsi vagyok, hogy péntekre esett 1865-ben a június 13. vagy sem...?  Beckett, aki Samuel Barclay, Godotra vár. Nakérem, ha ő Godot, akkor úgy ragozom, hogy várom Godotot? Ez olyan vakondok-vakondokok, kanonok-kanonokok érzést hagy bennem. Persze, Godotra várva, milyen könnyű így megkerülni ezt az izgalmas problémát.

"In life, there are only two things to worry about, either you are well or you are sick. If you are well, there is nothing to worry about, but if you are sick, you have two things to worry about; either you will live, or you will die. If you live, there is nothing to worry about, if you die, you have two things to worry about; either you will go to heaven or to hell. If you go to heaven, there is nothing to worry about, but if you go to hell, you'll be so busy shaking hands with your friends, you won't have time to worry!"

Mi ebben az olyan jó? Egyrészt, hogy értem, de mondjuk ez egy borzasztóan egyszerű szöveg, így ez nem akkora teljesítmény. A minap azon gondolkoztam, a Pokoli lányból kiindulva, hogy nem szeretnék pokolra kerülni. Dante bácsit és Villon mestert hívtam megerősítésül ebben. Ám most, hogy ezt a szöveget elnézem, annyira nem aggaszt a dolog.

Connemara Írországban van. Az ember mindig csak mondja meg gondolja, hogy ezt vagy azt tenné, de nem teszi, mert nem Connemarából való. Bezzeg Maloney... Ha minden napodat úgy vennéd, hogy ez lesz az utolsó, megtennél olyanokat, amikben egyszerűen kétkedsz, hogy tényleg meg akarod-e tenni? Na, ez most egy jó kérdés volt. Egyszer sikerült valamit elhatároznom, napokat filóztam, nem volt egy olyan nagy súlyú a dolog, mindegy, bolhából elefántot szindróma, aztán önhibámon kívül nem tudtam véghezvinni. Lehet, hogy örültem is neki. Azért mégis... Mi múlik rajta? Semmi.

Előző életemben denevér voltam, most sirály vagyok, szabad farkastetem leszek. Egyébként együtt élek egy fókával, és nem szeretnék bodobács lenni, bár tény, hogy tök jó neve van. Bodobács. Két b betű is van benne.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.