Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fürösztött-e téged a Bárány vére?

2008.07.22

Ezt az idézetet a Holt Költők társaságából szedtem, ami egy meglehetősen jó könyv. Csak azért mondom, hogy meglehetősen jó, mert láttam a filmet is, és, őszintén szólva, a film jobb. Persze, nem csoda, a könyv az a forgatókönyv, szép borítóval, némi módosítással... de azért. Beismerem, amikor elolvastam a végét, utána bevágtattam a szobámba, és ment a bőgés szabadon, míg film közben megálltam. Szóval, hogy akkor most megpróbáljam értelmesen leírni: a könyv jó, nekem tetszett, de azért a film még jobb, és ez ritkaság, de ilyen is van. Valószínűleg, ha előbb születik a könyv, mint a film, más lenne a helyzet. Jó, akkor azt mondom, hogy egyformán szeretem őket, és ez tulajdonképpen igaz.  ...És milyen jó Keating képébe Robin Williamst, Neil Perrynek pedig Robert Sean Leonardot képzelni olvasás közben...

A bárányról (jelen esetben inkább kis bével) nekem egy gyermekmondóka jut eszembe. "Biri-bari bárány, alig áll a lábán..." Nem tudom, miért áll alig a lábán, de szegényke nagyon imbolyog. Még biztos nagyon kicsi. Esetleg beteg. Már nem emlékszem. Lehet, hogy fáradt.

Amúgy el tudja valaki képzelni a Barit, mint a Barbara becézését? Mert én nem. Mókásan hangzik, de de de... Aranyos meg minden, de könnyen visszájára fordíthatják a rosszindulatúak. Az emberbe bárhol képesek belekötni, ha arról van szó, még a nevénél. Viszont a Bara, az szerintem teljesen jó. A Barbi meg... uff. Fatal, horrible. Ezúton is bocsánat minden Barbitól, sajnálom, nem szeretnék senki lelkébe se belegázolni, de ez meg olyan plázamacskás. (Megjegyzem, a plázamacska sokkal jobban hangzik, mint a plázacica, hogy a plázabiccsről aztán ne is beszéljünk.)

A Barbiról természetesen a Barbie, az a műanyag, nagyon szőke, nagyon műmosolyú, nagyon népszerű baba jut eszembe. És persze az Aqua Barbie girlje, ami egy igen jó szám. Főleg WoW (World of Warcraft) videóval együtt.

Aqua - Barbie-girl

Barbie-girl - WoW version

Egy helyen a szövegben mindig azt hallom ki, hogy "I'm a blonde emogirl." Bocs. És hm. Valamikor tudtam a szövegét. Bizonyos részeit (mondjuk refrén) még most is el tudnám énekelni. Némelyik rész pedig zenével együtt felidéződik bennem. Egyébként szeretem a félrehallásokat.

Most feltámadt bennem a késztetés, hogy elővegyem a barbiebabáimat, amikkel már évek óta nem játszotam. És legalább vessek rájuk egy pillantást. Mert hát barbiezni társaságban a legjobb. Barátnőkkel együtt. Na, de most vessünk egy pillantást rájuk!

Van egy, aki nem tud járni. Platinaszőke (hihetetlenül hosszú haja van), nagyon nefelejcskék szemekkel, pisze orral és szépségpöttyel a bal orcáján. A neve legyen Barbie, merthogy anno ő volt a "főhősnő", tehát övé a név. Virágos ruhát visel, csinos, de divatja múlt. Nem mintha mostanság érdekelné az öltözködés. Napjait tolószékben tengeti. Balesetet szenvedett, és ugyan életben maradt, de lebénult. Soha többé nem fog tudni járni. (Értsd: Eltört a jobb lába. Megragasztásra került, ám így már nem tudja mozgatni. Mivel nem tudja mozgatni, nem tud járni, csak ülni. Egy fehér székben, ami eredetileg nyugágy volt, most kerekesszék.) Régen kedves személyiségnek hihettem, de már elfelejtettem, milyen volt.

Barbie húga kopasz. Rákos és a kemoterápiás kezeléstől kihullott a haja. Meg nem gyógyult. Parókát nem hord, hanem kendőt. Az ő ruhája aztán pláne nem a mai divat szerint készült. Nem érdekli. Neki fontos, mert kézzel varrott, neki varrták, és köszöni szépen. A csíkos pulcsi egyébként is jó dolog. A szemei valamivel sötétebbek, mint a nővérének. Nagyon szép haja lehetett, igazán szép. A bal karját kissé nehezen mozgatja, egy régi, kamaszkori sérülés miatt (megdobták egy kővel, mondjuk). A bal combján tetoválás található, szintén fiatalkori emlék. A neve Jessica (mert ez is olyan tipikus babanév). Egyébként jelentősen megkomolyodott, ő neveli nővére kislányát, Shelleyt. Shelley maximum kétéves, igazán angyali gyerek. Az ő haja egy allergiás roham miatt jelentősen megritkult. Már csak tincsek maradtak gyönyörű fürtjeiből, miket édesanyjától örökölt. Nem látni reményt, hogy valaha is újra kinőne rendesen, pedig igazi hajasbabának született.

Barbienak mellesleg van egy kamasz lánya is, Kitty. Ronda, rózsaszín cipőt hord, de egyébként nincs bajom az öltözködésével. A farmer és a csíkos felső egészen ideális. Tizenhárom körül van, ha jól saccolom. Lázadó korszakát éli, makacskodós és önfejű. Sokszor meggondolatlan, de alapjáraton kedves, jószívű teremtés. És persze vagány, ebben borzasztóan hasonlít nagynénjére. Anyjától inkább a külsejét örökölte, apjától meg…

Az apa, az egy érdekes ember. Ken a neve, naná – de szőke. Kutya alakú tetoválás van a jobb vállán és annak idején egy indián nővel érkezett meg kenuban oda… szóval, ahol most él a családjával. Szereti a feleségét. Asszem. Majdhogynem ő az egyetlen férfi a környéken. De erről nem én tehetek. Így jött. De azért… Jó ember. Meg minden. Kicsit hippis, kicsit rocksztáros, kicsit melegítőnadrágos, kicsit nem olyan érdekes szereplő.

Az indián nő, akivel anno Ken megérkezett… nos, az ő neve, borzasztó fantáziadúsan: Pocahontas. Becézése: Pocihontas. Na, de viccet félretéve… Nagyon szép aranybarna szemei vannak. (Végre nem kék.) És puha, fekete haja. És a szája, nem narancssárga, nem rózsaszín, hanem vörös. A ruhájában úgy fest, mint egy szobalány. Egyébként felvehetne helyette függönyből varrt hálóinget, menyasszonyi szoknyát (hiányzik a fele), csíkos szoknyát, csíkos köntöst, kertésznadrágot, kockás inget, zöld elsőbálozó-tehenészlány-ruhát, rózsaszín topot, rózsaszín tüllfátylat, rózsaszín bolerót, bohócos babaruhát, narancssárga nadrágot, fehér menyasszonyi ruha felsőt (hehe, megtaláltam), fehér nevelőnőkalapot, kék kimenőkalapot, virágos ruhácskát, matrózblúzt, fehér tréningnadrágot, fél pár zöld tűsarkút, rózsaszín tüllkalapot vagy fél pár fekete csizmát. Slussz. Oké, szerintem marad a szobalányruha. Lehet, hogy ő a házvezetőnő. Végül is, van egy húga meg még egy húga meg egy öccse, akik kiskorúak, és neki, a harmincvalahánynak kell eltartania őket. Meg van itt egy idétlenül vigyorgó indián pasi is. Aki pont egy fejjel alacsonyabb nála, és lehet, hogy a férje, de lehet, hogy az apja. És az is lehet, hogy a vőlegénye, aki a rezervátumból lohol utána, talpig tolldíszben. Poci nagyobbik húga rendes kislány, Kittyvel jó barátnők, egy évvel idősebb nála (14). Az ő neve… Kis Pocahontas? Na jó, ennél fantáziadúsabbat… Szép csokoládébarna szemei vannak. Lehet Csokoládé a törzsi neve? Ez most jutott eszembe, semmiféle kisgyerekkori dilire nem vezethető vissza. Egyébként pedig legyen Beryll, és ezt is most találtam ki és jó hülyén hangzik, de ez van. A két kisebbik kölyök kábé nyolcéves, ikrek. Kissé vörösesbarna szemekkel, de sebaj. A nevük mondjuk… Mi lenne, ha azt mondanám, hogy nincs nevük? Két rosszcsont. Ben Mickering és Mind Levery. Kábé. Amúgy tényleg… Az egyikük, a fiú mondjuk Ben vagy Tommy vagy Toby vagy bánomisén, a kislány pedig China, mert ez van a cipője talpára írva. Későre jár már, na.

Akad egyéb kis tini csaj is. A tizenhat éves nemtudokmármitkitalálni Marion. Szeret úszni, momentán fürdőruhában tartózkodik. Két gondosan befont, szőke copfot visel, és jófej lány. Jól kijön a másik két kamaszodó társnőjével. Anno ő lehetett az egyik kedvencem, de már sokra nem emlékszem. Biztos nagyon jó volt, ezáltal nagyon üres és jellegtelen. Mondjuk, hogy a nővérével él, akinek puha a haja és zöld a szeme. Huszonharminc nemtudommennyi és nagyon elegáns, nagyon szép és nagyon számító. Vajon ő a fővipera, a gonosz, de gyönyörű hölgy? A neve mondjuk legyen… öhm… Barbie2? Esetleg Barbara. Wohoo, micsoda fantázia. A ruhája is zöld, a kiegészítői is zöldek, és akad egy pár zöld cipő a lábára, ha nem szeretném, hogy mindenki mezítláb járjon (kivéve az ikrek, de az ő cipőjüket nem lehet levenni, és Kitty, akinek zoknija is van, amit nem szeretnék levenni, de zokniban mégse mászkálhat, mert az úgy már nem jó… meg a rendőrbácsi, de róla később).

Ha van szép gonosz, kell csúnya is. Nem mondanám, hogy gonoszak, ha nem barbiek lennének és nem egy rém rossz történetbe illesztgetném be őket éppen. Notehát. Mandy valaha imádott úszni. Jelenleg ízléstelenül öltözködik, többek közt fürdőruhába. A haja kevés, vékony szálú, szalmasárga és nincs az a fodrász, aki bármit is tudna kezdeni vele. Nem tudom, miért ilyen, biztos ez is valami betegség vagy gyógyszer hatása. De lehet, hogy rossz foga van, sok és rengeteg haja kihullik emiatt. Vagy gyengék a tincstövei.:P A szeme kék, kifejezéstelen. Ronda és rosszindulatú. Irigy, az nagyon. Mert én azt mondom, és mert a szeme se áll jól.

A rendőrbácsinak pedig a kabátja nem áll jól. Ő lehetne Ken kettő, de nem lesz, mert ő… Michael, mondjuk. Ken szőke, nem pedig barna, úgyhogy nála is kilóg a lóláb… Michael fekete, barátságosan mosolyog, de a szája ijesztően vörös. És rózsaszín sáv van a nadrágján. No comment. Még szerencse, hogy egészen biztosat tudunk a menyasszonyáról. A menyasszonya barna hajú, kékszemű, jelentéktelen teremtés. Neve Tamara. Az arcát szeretem. Az arca szelíd és szerény. A haját feltupírozva visel, és már hosszú ideje menyasszonyi ruhában mászkál. Mert a hülye vőlegénye miatt valamiért mindig elmarad az esküvő. Az a süket valahol mindig forgalomirányít és késik és lefújják. De ő vár, mert szeretik egymást, és türelmes típus. Maga varrta a menyasszonyi ruháját, bizony. Az alsóruha már kicsit megkopott, de még szép darab, igazán.

És igen, ezt itt mind halálosan komolyan gondolom. Ahogy a dolgokat általában.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.