Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 sorozat, amit feltétlenül látnod kell

2009.06.30

Volt már egy hasonló, csak akkor filmekkel. A teljesség igénye nélkül, ábécé sorrendben, most és mindörökké.

Kezdetnek annyit: futott a Nickelodeonon egy sorozat, amit nem néztem, leszámítva tévedésből három egész részt. Élőszereplős volt, és egy elég érdekes családról szólt. A kisebbik fiú szemszögéből mutatta be, ő mesélte mindig a történetet (mindig? hányat láttam?). A nagyobbik fiú folyton álmodozott, és nem emlékszem, hogy volt-e több gyerek is a családban, szerintem nem. Az anyuka agya meg valamiért különleges volt, sőt, kapcsolatban állt egy tetoválással a karján. (He?) Az apukáról nincsenek igazán emlékeim, azt leszámítva, hogy létezett. Egyszer a nagyobbik fiút elvitt egy lányt (akibe ki tudja már, mikor esett bele) autósmoziba, persze nem a saját kocsijával. A kisebbik fiú egyszer szerzett valahonnan valami gyíkot, egy roppant értelmes gyíkot, amit elgázolt az iskolabusz (de ezt előbb megjósolta magának kártyával). Egyszer pedig autóval mentek valahova, és egy másik családdal azon versenyeztek, hogy ki tud több dolgot felhalmozni az autó orrán. Ők nyertek -  a ruháikat is kirakták.
Most pedig a kérdés: mi volt a sorozat címe?

A Black Rose vár titka
Ezt láttam elejétől a végéig, hála annak, hogy nem egy hosszú darab. Néhány gyerek vakációra megy a nagyszülőkhöz a Black Rose várba (nem rossz hely a nyaralásra), ahol időnként felbukkan néhány kincsvadász (ugye kincsvadász?) és a Fekete Lovag, de végül minden kiderül. A nagymama pedig fonalat gombolyíttat a rosszfiúkkal.

Dr House
Bár mostanában kezd inkább idegesítő lenni, azért nagyon sokáig vakon bele voltam esve. (Milyenszépmagyarmondatszerkezet.) House egyre bunkóbb, egyre önzőbb és ez már egyre jobban zavar, pedig jól indult. Talán az a baj, hogy kezd elfáradni. A csúcson kellene abbahagyni, amíg nem késő. Lehet, hogy tényleg jobban megérné, ha legyártanának néhány frappáns befejező részt (mármint néhányat, ami a befejezés felé sodorja a történetet, és egyet, ami lezárja), minthogy megvárják míg a nézettség a mélybe zuhan. Kedvencem: James Wilson.

Kisváros
Ez új is számomra, meg nem is. 1994-ben indult, amikor én úgy kétéves lehettem (maximum), tehát sok emlékem nincs arról a korszakról, amikor családom néhány tagja érdeklődött iránta. 2001-ben nem tudom, hány éves voltam, de az egyetlen emlékem arról az időszakról: "Lelőtték a művésznőt!' Ketten álltak egy kapualjban, egy férfi meg egy nő, idősebbek. Este volt, jött egy motoros, onnan érkezett a lövés, ami a nőt találta el. Pedig állítólag nem neki szánták. Vagy valaki erre tippelt. Akkor kezdett el a férfi kiabálni. Számomra ez jelentette az utolsó részt. Szigetváron forgatták (ahol már jártam), és a vége zene alatt Szigetvár főtere látható. Ja, igen, imádom a végén lévő zenét (a főcímet is kedvelem), és sajnálom, hogy nem adják le végig. Ebben a sorozatban szerintem majdnem az összes magyar színész szerepelt (de tényleg rengetegen kaptak epizódszerepet). A múltkor például Nyuszi hangja (alias Szacsvay László) volt a gyilkos, és Dumbledore hangja (alias Makay Sándor) játssza Herczeget (a vendéglőst). Például. Azt hiszem, pénz hiányában hagyták abba (de talán sikerült szépen lezárniuk, talán nem). Balogh Máté (Logikus) az egyik kedvencem, Járai őrnagy a másik. "Máté fiam, ha még egyszer azt mondod, logikus, megőrülök! - Jó, de akkor mit mondjak? - Mondd azt, hogy kredenc! - Nem lehetne inkább azt, hogy stelázsi? - Nem!" Vagy valahogy így.

A kiválasztott - Amerikai látnok
Early Edition. Bevallom, még nem sok részt láttam belőle, általában hamar feladták a vetítését, de most újraéledt bennem a remény. TV2, vasárnap délután, és még mindig megy. Olyan is, amit már láttam és most már teljesen ismeretlenek is, meg olyan, amire nem emlékszem, szóval jó. Ja, és aranyos benne a Macska. A történetről annyit (mert a cím rém idétlen, bár nehéz lenne találóan lefordítani), hogy egy fickó (Gary) minden reggel megkapja a másnapi újságot, így a lehetőséget is, hogy megakadályozza a különböző tragédiákat. "Mi maga? Superman? - Igen, leszámítva, hogy neki volt állása, barátnője és élete, míg nekem nincs". Vagy valahogy így.:P

Knight Rider
Ma talán már nem bírnám nézni, bár szerintem igen, de erre főleg kisebb gyerekként voltam rákattanva. Délelőttönként adták, talán a rajzfilmek után. A híres főcím, a híres beszélő autó (volt benne valami különleges, az biztos) - nagyjából ennyi maradt meg. Ez a David Hasselhoff gyerek több sorozatban is játszott, nem? Túl ismerős a neve. Egyébiránt egyetlen jelenetre emlékszem: épp valami cirkusz körül nyomozott, amikor kigyulladt egy öltöző, és maradt egy köpeny (mi??). Ja, és persze a cirkuszban lévő lányról, akivel kavart, kiderült, hogy ő a rosszfiú. Illetve rossz kislány.

NCIS - Tengerészeti helyszínelők
Egy sorozat, aminek gyakorlatilag minden szereplője szimpatikus, sőt, szerethető. Abby a kedvencem és Gibbs, de idővel mindenkit megkedveltem. Még akkor is, hogyha eleinte annyira nem voltam elragadtatva Zivától vagy Tonytól. Bár se Kate, se az igazgatónő nem hiányzik annyira. Sorry. Oké, az első évad szinte teljesen kimaradt az életemből, talán majd egyszer sikerült pótolnom. Ez az a sorozat, ami nem romlik, ahogy telnek az évadot. Remélem, még rengeteg részt leforgatnak (és addig is ismétlik az elsőket).

Quinn doktornő
Jó kis vadnyugati történet egy női orvosról, aki Bostonból elköltözik az Isten háta mögé (kábé), és megpróbál érvényesülni egy olyan világban, ahol ez főleg a férfiaknak sikerül. Meg persze neki is, bár nem könnyen. Micheala Quinn, aki nem Michael A. Quinn, hamar beletanul a dolgok menetébe. Többé-kevésbé hamar. Ezt se láttam végig, legalább is nem emlékszem minden momentumára, pedig szép hosszan folydogált a történet. Mindenki felnőtt (a kis Brian is), mindenkinek lett saját élete. Izgalmas és olyan jó vadnyugatos.

Sentinel - Az őrszem
Ez nem a mozifilm (mert olyan is van). Főszereplő nevére nem emlékszem, a segédje nevére sem emlékszem (pedig őt nagyon szerettem), csak annyi rémlik, hogy Kisfőnök, de ennek a rossz névmemóriám az oka. Sentinel az, akinek az öt érzékszerve fejlettebb, mint bárki másé. Látás... Hallás... Szaglás... Ízlelés... Tapintás... Egy fekete párduc jelenléte is megfigyelhető, egyszer, azt hiszem, a szomszéd ház erkélyéről figyelt be. Egyszer levetítették, majd nemrég megint, és most várom, hogy újra. Félek, hogy történik valami a Kisfőnökkel. Történt. Arra a részre emlékszem, amikor bögrékben mindenfélét tett ki a Sentinelnek, hogy kicsit gyakorolja az ízlelést csukott szemmel, az meg beleivott az aludt tejbe. Természetesen más részekre is emlékszem, de ez valamiért emlékezetes számomra.

Sliders
Sci-fi, amit egyébként nem szoktam nézni, de néha kivételt teszek. Minőségi - egy bizonyos pontig. Egészen addig, amíg a(z egyik) kedvencem szereplőmet meg nem ölik. Ami eleve elhibázott lépés, mert innentől felpörögnek az események, és, hipp-hopp, még két szereplő eltűnik. Arthuro professzor (kedvencem) meghal, Wayne-t elrabolják, Queenről (vagy nem tudom, hogyan írják a nevét) kiderül mindenféle ostobaság, aztán idővel ő is eltűnik (helyette felbukkan a testvére), és csak a Síró Ember (másik kedvenc) marad, aki teljesen véletlenül keveredett bele az egészbe. Egyébként ötletes sorozat, de csak addig a bizonyos pontig nézhető, utána teljesen elromlik, és már nem tudom, hova fog fajulni (és nem is érdekel). Addig viszont megéri végigizgulni az összes részt.

Vészhelyzet
Talán 11 évadot élt meg, nem tudom, mennyit láttam, de igazi sikersorozat. Persze, hogy a kedvenceim sorra kihaltak. Velem együtt öregedett, vagy én nőttem vele, nem tudom. Ekkor ígértem meg anyukámnak, hogy soha nem leszek orvos (mert megkért rá, én pedig jó kislány vagyok - néha). Imádtam a főcímet. Csupa zöldben rohangáltak az emberek, bejött az ER felirat, és Green doktor hátragurult a székével... Imádtam azt a gurulós részt. Ő volt az egyik kedvencem (persze, hogy az elsők között halt meg, de előtte egyszer félholtra verték, csak később lett agydaganata). És Ross doktor... Neki a nevét imádtam, azon rengeteget bírtam nevetni unokatestvéremmel. És volt itt is egy Abby. Aztán valahogy leszoktam róla, a színét is kicserélték: KÉK lett. Ez elképesztő. Még emlékszem, mindig a földön ülve vagy fekve néztem. Egyre-másra tolták be a különböző véres embereket, és nem mindenkit sikerült megmenteni. De azért néha igen.
(Nem rég kaptam az infót, hogy a Vészhelyzet 15 évadon keresztül futott. Az szép. Akkor én igen hamar leálltam.)

Ez csak tíz, mert ennyit ígértem. Biztos, hogy kimaradt sok - sok fontos meg kevésbé fontos, de említésre méltó. A rajzfilmeket szándékosan hagytam ki, az már túlságosan bőség zavara jellegű lenne. Egyelőre ennyi belőlük, kíváncsi lennék, ki mit nézett. Érdekes, hogy ezek többségében amerikai sorozatok, kivéve azt az egyetlen magyart. Pedig milyen jó magyar sorozatok vannak (meg kevésbé jók). Például a Bors. Na, erről egészen elfelejtkeztem. Nem, most már nem, a tíz az testvérek közt is tíz, majd legközelebb.

A mai napig nem tudtam pontosan, mivel foglalkozik a gyártásvezető, de ma összeállt a fejemben a kép. Ez egy összetett szó, igazán logikus. A gyártásvezető az a személy, aki a filmkészítés folyamatát megszervezi. Nagyon jó szervezőnek kell lennie, de úgy képzelem, kevés kreativitást igényel. Persze, én ne szóljak egy szót se, hiszen eddig elég nagy homály uralkodott a fejemben. Ezúton szeretnék érdeklődni az esetleg idetévedő gyártásvezetőktől: a munkájuk során mennyire használják ki a fantáziájukat?
A válaszokat előre is köszönöm.

Hű, de sok kérdésem volt ma.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

jó kis lista

(Mircsi, 2009.07.29 08:35)

Ezek szerint akkor még van bepótolnivalóm. Az elsőt láttam, a másodikat nézem, az NSIC-t néha látom (mondjuk én biztosan felvettem volna még a listára Szívek szállodáját, meg a Hősöket is, de hát csak tíz, igazán megértem)...:D